Kemikaalin haju asunnossa

Pentakloorifenolia luullaan virheellisesti homeeksi

Homeen haju on asia, joka saa useimmat asunnon omistajat huolestumaan. Home voi vahingoittaa taloa rakenteellisesti – mutta sillä on myös vakavia terveysvaikutuksia hengitysvaikeuksien ja allergioiden muodossa. Samanaikaisesti homeen hajun takana voi olla piilossa jotain muuta: myrkyllinen kemikaali pentakloorifenoli.

Suuressa osassa 1960- ja 70-luvuilla rakennettuja ​​taloja kyllästysaineena käytettiin kemiallista pentakloorifenolia. Sen käyttö kuitenkin kiellettiin kokonaan 70-luvun lopulla sen jälkeen, kun osoitettiin kemikaalin voivan olla haitallista terveydelle. Erityisesti terveysongelmia voi ilmetä silloin, kun mikro-organismit ja kosteus hajottavat pentakloorifenolin niin kutsutuksi kloranisoleiksi, jotka hajoavat helpommin ilmassa.

Hämmentävän samanlainen kuin homeen haju 

Vaikka pentakloorifenoli on kielletty tänä päivänä, kemikaali on edelleen valitettavan yleinen monissa vanhemmissa taloissa. Yleisin tapa havaita pentakloorifenoli on nimenomaan hajun kautta.

– Tämä ummehtunut haju on kuitenkin hämmentävän samanlainen kuin mitä homeen haju on. Se saa monet ihmiset erehtymään itse hajun alkuperästä. Vaikutus voi myös vahvistua silloin, jos puu on kostea, kertoo Johan Lundberg ilmanpuhdistusyrityksestä Ozoneair.

Lue lisää kyllästyksen aiheuttamasta hajusta

Kuinka monella talolla on edelleen ongelmia pentakloorifenolin kanssa, on vaikea tietää ja tarkkaan sanoa. On myös yhä epävarmuutta siitä, minkälaisia terveysvaikutuksia kemikaali voi aiheuttaa. Johan Lundbergin mukaan on kuitenkin tärkeää olla aina valppaana talon huonojen hajujen osalta ​​ja pyrkiä korjaamaan ongelmat niin nopeasti kuin mahdollista. Vaikka paha haju on harvoin suoraan haitallista terveydelle, se vaikuttaa asumisympäristöön heikentävästi – ja voi myös samalla alentaa talon tai huoneiston arvoa.

Yleisimpiä ongelmia tuottavat home, savu tai kyllästysaine. Minkä hajun kanssa sinulla on ongelmia?

Helppo tapa poistaa paha haju

Auttaakseen kodin omistajia poistamaan huonot hajut Ozoneair on kehittänyt sekä yksinkertaisen että ympäristöystävällisen vaihtoehdon. Niiden innovatiiviset ilmanpuhdistimet käyttävät otsonia, luonnollista menetelmää mikro-organismien, homeitiöiden ja muiden huonojen hajujen lähteiden neutraloimiseksi. Ozoneairin kanssa sinun ei tarvitse käyttää kemikaaleja tai kalliita siivousyrityksiä, ja voit poistaa kodista nopeasti esimerkiksi homeen hajun tai savun hajun.

– Olemme kehittäneet Ozoneairin mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja tehokkaaksi. Sinun tarvitsee vain painaa painiketta ja sen jälkeen Ozoneair puhdistaa ilman vain muutamassa tunnissa.